Over Helene

Helene Baayen,

Helena (mijn doopnaam) kan van Hellas komen, wat de stralende betekent. Graag wil ik een helende zonnestraal in het leven van mensen en dieren zijn.
Ik ben trots op mijn naam en hoef dan ook geen pseudoniem of Indiase naam.

Ik ben geboren in de 70er jaren in Amsterdam. Ik ben opgegroeid onder de rook van Amsterdam en Utrecht in de polder. Ik kom uit een chique, rationele, afstandelijke, doch hoogbegaafde familie van onderwijzers en wetenschappers. Zoals bij veel therapeuten heeft een bepaald niet grappige jeugd geleid tot mijn huidige kwaliteiten om anderen te helpen.
Vanaf zeer jonge leeftijd had ik een onstuitbare nieuwsgierigheid en leergierigheid naar alles wat met lichamelijkheid te maken had. Deze nieuwsgierigheid verlegde zich ook naar verbinding met en interesse in de natuur in al zijn verscheidenheid. Gezond leven, respectvol omgaan met ons milieu en dierenwelzijn staan bij mij van jongs af aan hoog in het vaandel.

Sinds mijn 18de woon ik met veel genoegen op de Veluwe. Als klein kind zei ik altijd al dat ik later bij de bossen van Bolke de Beer wilde gaan wonen.
Mijn eerste baantje was in 1988 in een reformzaak, sindsdien verdiep ik mij tot op de dag van vandaag in voeding en suppletie door middel van trainingen, congressen, workshops en tegenwoordig ook webinars.
Sinds 1998 ben ik fulltime actief op het gebied van (sport)massage. Ik ben in 2008 geslaagd voor de HBO opleiding fysiotherapie bij Thim van der Laan. Begin 2012 ben ik geslaagd voor de post HBO studie dierfysiotherapie. Daarnaast ben ik acupuncturist en manueel therapeut voor dieren. De opleiding tot VLOW®-borstweefseltherapeut heb ik in 2016 met succes afgerond en sindsdien ben ik geregistreerd VLOW®-borstweefseltherapeut.

Als fysiotherapeut neem ik regelmatig waar in mijn omgeving. Mijn voorkeur gaat hierbij uit naar de ouder wordende mens. Tijdens mijn opleiding heb ik ontdekt dat ik veel geduld kan hebben met ouderen met een fysieke, dan wel geestelijke beperking. Als ik op leeftijd ben hoop ik ook dat er mensen zijn die mij bij mijn beperkingen willen bijstaan. Ik vind het heerlijk om bijscholingen te volgen en ben dan ook geregistreerd fysiotherapeut in het kwaliteitsregister. De fysiotherapie en mijn massagepraktijk houd ik strikt gescheiden.

Mijn behandelingen zijn gebaseerd op respect en interesse in de mens en zijn lichamelijk en geestelijk functioneren, gezien in zijn of haar sociale context. Ik maak gemakkelijk contact met mensen en vind het belangrijk dat mensen zich veilig en op hun gemak voelen. Ik ben open, eerlijk, optimistisch, spontaan, direct en recht door zee. What you see is what you get. Ik ga voor gastvrijheid, integriteit, vertrouwen, kwaliteit, humor, een luisterend oor en zeker ook voor een goed gesprek. Ik doe mijn werk geheel op mijn eigen manier en ik kan daar mijn hart en ziel in leggen. Ik ben een perfectionist en wat ik doe, doe ik goed!

Ik ben een natuurliefhebster bij uitstek. Mijn grootste hobby is de endurance paardensport. Dit doe ik op internationaal niveau. Mijn liefde gaat vooral uit naar mijn man Jan Tromp, mijn vrienden, mijn paarden (volbloed Arabieren) en mijn honden Billy (Chart Polski) en Bowy (Koningspoedel). Dieren zijn altijd in het nu en een groot voorbeeld voor mij hoe wij eigenlijk zouden behoren te leven.
Verder hou ik van naturisme, saunabezoek en af en toe erotisch uitgaan. Dat mogen we ook graag met vrienden samen doen. Ik heb intieme vrienden die tevens helpen tijdens mijn wedstrijden. Mijn leven is sprankelend, intens en alles behalve saai. Veel plezier beleef ik ook aan mijn fijne tuin met hottub en sauna.

In mijn leven probeer ik balans te vinden tussen spiritualiteit en wetenschap, balans tussen vrijheid en verbonden zijn, balans tussen openheid en maatschappelijke normen, balans tussen overtuiging en verantwoordelijkheid. Balans tussen ontmoeten en weer loslaten, balans tussen rust en in beweging zijn. Het wordt mij steeds duidelijker dat alles om heldere en eerlijke, geweldloze communicatie draait. Daadwerkelijk in contact zijn met elkaar en vooral met jezelf. Mijn leven is zeer intens en vol passie. Ik ervaar dit niet altijd als even makkelijk en ben blij met de feedback van mijn geliefde, vrienden en van de mensen die ik in mijn werk ontmoet. Ik sta nuchter en sterk in het leven en tegelijk ook open voor vele oude natuurgeneeswijzen en rituelen. Momenteel interesseer ik mij voor het Taoïsme (eigenlijk Daoïsme volgens het algemeen beschaafd Chinees) en lees ik veel op het gebied van zelfontwikkeling, evolutie, ethiologie, systeemdenken, psychologie, communicatie, het brein en quantum fysica.

Van nature ben ik heel open en ik stel mijzelf soms wat kwetsbaar op. Ik vind het leuk om vragen van mensen te beantwoorden en vertel ook met plezier over mijzelf. Ik heb veel meegemaakt, bijzonder mooie, maar ook intens verdrietige dingen. Ik heb veel onderzocht en beproefd. Hierdoor zijn er weinig dingen op het diepere vlak waar ik niet over mee kan praten. Toch kan ik alles met humor en de nodige zelfspot bekijken. Ik volg mijn hart en intuïtie in het leven. Ik wil niemand kwetsen en ik blijf eerlijk. Ik ben niet standaard. Ik doe bijvoorbeeld niet mee aan politiek en dergelijke. Ik heb geen TV en lees geen krant. Nieuws is veel leuker als het door mensen live aan mij verteld wordt. Ik studeer graag en wat ik begin maak ik af!
Ik ben gefocust op hygiëne en het goed verzorgen van het menselijk lichaam, zowel uit- als inwendig. Ik eet en drink heel bewust, sport veel en ben zuinig op mijn lichaam.

Ondanks mijn haarkleur heb ik een goed stel hersens mee gekregen en leren is iets wat ik graag doe. De komende jaren zal ik zeker nog veel blijven studeren omdat er nog veel is wat ik me eigen wil maken. Om zo mensen en dieren nog meer te kunnen helpen.
Ik vind het zalig om vakliteratuur te lezen. Schrijven, dichten en lezingen houden zijn een tweede natuur van mij.

Op relationeel gebied is mijn vertrouwen meerdere keren flink beschadigd. Ik blijf in de goede natuur van de mens geloven. Ik hoop dat ook u daaraan wilt meewerken!

Samen met mijn grote liefde Jan profileren wij ons meer en meer op het gebied van de polyamorie. Als ervarings- en relatiedeskundigen proberen wij dit onderwerp voor het grotere publiek bekender te maken. Sinds april 2015 hebben wij een polyamoreuze relatie met onze vriend die ook Jan heet.
Wij vinden het belangrijk dat dit onderwerp bespreekbaarder wordt, wat zeker niet wil zeggen dat wij dit als ideale leefwijze promoten. Eerlijkheid juist ook binnen relaties is iets wat wij juist wel proberen te bevorderen.
Wij schuwen de media niet en komen rustig voor onze mening uit voor de radio en televisie.

Ik ben erg dankbaar voor alle respect, vriendschap, verbondenheid en liefde die ik gelukkig veel in mijn leven ontmoet.
In het bijzonder ben ik dankbaar voor het er onvoorwaardelijk voor mij zijn van mijn man Jan en mijn vrienden.

Met vriendelijke groeten,

Helene